Kes on Engin Arık?

Kes on tohutu arik
Kes on tohutu arik

Engin Arık (14. oktoober 1948 - 30. november 2007) oli Türgi osakeste füüsik ja Boğaziçi ülikooli füüsikaosakonna endine professor. Ta oli tuntud oma arvamuste järgi, et tooriumikaevandus võiks olla energiaprobleemidele puhas ja ökonoomne lahendus.


Ta sündis 14. oktoobril 1948 Istanbulis. Ta lõpetas Atatürki tütarlaste keskkooli 1965. aastal. Pärast matemaatika ja füüsika diplomi saamist Istanbuli ülikoolist 1969. aastal asus Arık tööle sama ülikooli teoreetilise füüsika õppetooli tudengiabiliseks.

Engin Arık sai magistrikraadi (MSc) 1971. aastal Pittsburghi ülikoolist eksperimentaalse suure energiaga füüsika alal (PhD) 1976. aastal. Tema doktoriõppe peateemaks olid resonantsid, mida täheldati hüperoonkiire saatmisel erinevatele elementidele. Doktorikraadina aastatel 1976–1979 osales ta Londoni ülikoolis ja Rutherfordi laboratooriumides katsetes, kus uuriti vesiniku sihtmärgi kohal vesiniku sihtpunkti kohal eksootiliste delta-moodustiste moodustumist pioniga.

Aastal 1979 naasis ta Türki, astus Bogazici ülikooli füüsikaosakonda. Ta sai dotsendiks 1981. aastal seoses õpingutega eksperimentaalse suure energiaga füüsika alal. 1983. aastal lahkus ta ülikoolist, et töötada kaks aastat Control Data Corporationis, naasis seejärel Boğaziçi ülikooli ja sai 1988. aastal professoriks.

Aastatel 1997–2000 töötas Arık radionukliidide ohvitserina Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni Viinis asuvas ulatusliku katsekeelu lepingu organisatsioonis.

Pärast 1990. aastat osales ta õpingutes CERNis. Ta juhtis Türgi teadlasi, kes osalesid katsetes ATLAS ja CAST. Arık on avaldanud eksperimentaalse kõrge energiafüüsika valdkonnas üle saja artikli ja saanud sadu tsitaate. Arık, kes oli ka Türgi riikliku kiirendi projekti direktor, hukkus Isparta osariigis 30. novembril 2007 toimunud lennuõnnetuses. Ta maeti Edirnekapı märtri kalmistule.

Arık oli abielus professor Metin Arıkiga, kes oli Boğaziçi ülikooli samas osakonnas professor ja kellel oli kaks last.

Asub 2014. aastal avaldatud veebimeetria edetabelil põhineva h-indeksi edetabelis endiselt Türgi teadlaste seas.

Tooriumiuuringud

Ainult eksperimentaalne suure energiaga füüsika, mis ei piirdu ainult tema tööga Ariku alal, leidsid tooriumikaevanduse energiaprobleemid, et Türgis on olulised varud puhtad ja neile on diagnoositud ökonoomne lahendus ning see visioon ja töö selle nimel peaks olema. Sellega seoses on Türgi toorium ja elektrienergia tootmise võime, kui triljonid barrelid on soovitanud, võrdsustada energiaallikat naftaga. CERNi kiirendiprojekt ja Türgi liikmelisus tänu tema tööle pandud mõrvaga viidi lennuk Mossadist välja või mõni teine ​​luureagentuur võib nõudeid vähendada.Ole esimene, kes kommenteerib

Yorumlar