Vaatamata viirusele tehti tunneli ja sildade garantii maksed lõpule

Tunnelite ja läbimurrete garantiimaksed tehti viirusest hoolimata täielikult
Tunnelite ja läbimurrete garantiimaksed tehti viirusest hoolimata täielikult

Arutati lepingute lõpetamist või maksete edasilükkamist Corona viiruse põhjustatud vääramatu jõu tõttu. Euraasia tunneli, Osmangazi ja Yavuz Sultan Selimi sildade garantiimaksed tehti siiski täielikult.


Yusuf Demiri teatel SÖZCÜst; ” Corona viiruse epideemia tõttu on majanduse rattad seiskunud, miljonid inimesed on olnud töötud, lühiajalise tööaja hüvitised ja isegi kaupmeeste toetuslaenud pole täielikult makstud, samas kui käendaja töövõtjate raha pole edasi lükatud.

Maanteede peadirektoraat, mudeliga „Ehita-opereeri-ülekanne“ ehitatud Euraasia tunnel, Istanbuli-İzmiri ja Põhja-Marmara kiirteed, Yavuz Sultan Selimi ja Osmangazi sillad maksid järelejäänud 2019. aasta garantiisummad 30. aprilliks. Ametlikult ei teatatud, kui palju ettevõtetele makse tehti.

Tagatise maksed arvutati lepingu vastava perioodi 2. jaanuari dollari kursi alusel ja tehti järgmise aasta aprillis. Eelmisel aastal tehtud kokkuleppega tehti 2. jaanuaril ja 1. juulil igal aastal kaks makset dollari kursi järgi.

AINULT 3 MILJONI SILDALE

Eelmise aasta esimesel poolel maksti konsortsiumile 1 miljard 450 miljonit liiri, mis töötas ainult Yavuzi sultan Selimi silla heaks. Öeldakse, et aasta teise poole eest makstakse 1 miljard 650 miljonit liiri.

Selle maksega ulatus ühe aasta jooksul kodaniku taskust makstud raha 1 miljardi 3 miljoni liirini. Dollaritel põhinevate garantiimaksete arvutamise tõttu maksis nende sildade ja teede kunagi kasutanud kodanike maks riigiettevõtjatele 50. aasta eest 2018. jaanuaril 2 dollari kursiga 2018 miljardit 1 miljonit TL (3.76 dollar = 3 TL).

8.3 Reserveeritud miljardit TL

Presidendi 2020. aasta aastaprogrammi kohaselt eraldati transpordiministeeriumi avaliku ja erasektori koostööprojektides (PPP) ettevõtetele antud tagatiste jaoks 8.3 miljardit liiri. Lisaks sildadele, tunnelitele ja maanteedele makstakse ka arvukalt lennujaama- ja rongiterminalide makseid. Istanbuli lennujaam sellest arvutusest välja jäetakse.

CHP SOOVIS KASUTAJAT

CHP fraktsiooni aseesimees Özgür Özel rõhutas, et üürimakse, maksud, kindlustusmaksed ja krediitmakseid tehti koronaviiruse epideemia ajal vääramatu jõu tõttu.

Sel perioodil, kui Corona viiruse puhangu tõttu oli peaaegu võimatu leida raha üldsuse abistamiseks, soovitas Ozel, et valitsus lükkaks edasi garantiimakseid avaliku ja erasektori partnerluse projektide raames, mille ta tegi ettevõtetele, näidates majandusele vääramatut jõudu ja avalikke tulusid.Ole esimene, kes kommenteerib

Yorumlar