Küprose raudtee ajalugu ja kaart

cibris raudtee ajalugu
cibris raudtee ajalugu

See on raudtee-ettevõte, mis tegutses Küprosel aastatel 1905–1951 Küprose valitsuse raudtee-ettevõtte nime all. Ta töötas mööda joont Lefke Evrihu küla ja Famagusta linna vahel. Oma aktiivsete aastate jooksul vedas ta kokku 3.199.934 7.348.643 XNUMX tonni lasti ja XNUMX XNUMX XNUMX reisijat.


Selle ehitust alustati 1904. aastal ja pärast Nicosia-Famagusta lõigu avamist tegi liini esimese etapi Suurbritannia ülemvolinik Sir Charles Anthony King-Harman ning tegi oma esimese lennu Nicosiast Nicosiasse 21. oktoobril 1905. Samal aastal algasid Nicosia-Omorfo liini tööd ja see lõik valmis kahe aasta jooksul. Lõpuks alustati Omorfo-Evrihu liini tööd 1913. aastal ja selle lõigu algusega valmis liin 1915. aastal.

Ehituse eesmärk on Omffo linna (Güzelyurt) ümbruses toodetud köögiviljade, puuviljade ja Lefke linnast kaevandatud vaskmaagi vedu Larnaca sadamasse. Sel eesmärgil kaaluti kõigepealt Omorfo-Larnaca liini. Kuid hiljem nihutati liini viimane peatus Larnaca juurest Famagustasse, kui mõned Larnaca silmapaistvad isikud väitsid, et raudtee nõrgendab kaubavahetust kaamelitega ja kaamelid kannatavad selle all.

Raudtee finantseerimine summas 127,468 1899 naela (nael) anti laenuga vastavalt XNUMX. aasta koloonialaenude seadusele, liin ehitati põhimõtteliselt alltöövõtja lepinguga.

Raudteeliin

Liini kogupikkus on 76mil (122 km), rööpavahe on 2 cm (6 jalga 76,2 tolli). Neljas peajaamas oli jalakäijaid. Liini kalle oli Famagusta Nicosia vahel 100/1 ja Nicosia Omorfo vahel 60 1.

Liini ümber oli umbes 30 jaama, eriti Evrihu, Omorfo (Güzelyurt), Nicosia ja Famagusta. Jaamade nimed kirjutati türgi (Ottomani türgi keeles), kreeka ja inglise keeles. Mõnda neist jaamadest kasutati ka posti- ja telegraafiagentuuridena. Rong läbis Nicosia ja Famagusta vahemaa umbes 30 tunniga, keskmise kiirusega 48 km / h (umbes 2 km / h). Kogu liini sõiduaeg oli 4 tundi.

Jaamad ja vahemaad

 • Famagusta sadam
 • MAĞUSA
 • Enkomi (Tuzla)
 • Stylos (Mutluyaka)
 • Gaidhoura (Korkuteli)
 • Nõue (Dortyol)
 • Pyrga (Pirhan)
 • Yenagra (saialill)
 • Vitsada (Pınarlı)
 • Mousoulita (Ulukışla)
 • Angastina (Aslanköy)
 • Exometohi (Düzova)
 • Epikho (Cihangir)
 • Trakhoni (Demirhan)
 • Mia Milia (Haspolat)
 • Kaimakli - (kreemjas)
 • NIKOSIA
 • Yerolakko (Alayköy)
 • Trimithi
 • Dheni kuni
 • Avlona (Gayretköy)
 • Peristerona
 • Katokopia (Zümrütköy)
 • Argakhi (Akçay)
 • OMORFO (Güzelyurt)
 • Nikita (Güneşköy)
 • Kazivera (Gaziveren)
 • Pentagia (Yeşilyurt)
 • Çamlıköy LEFKE
 • Agios Nikolaos
 • flau
 • EVRYCHOU - 760

See teave kuulub 1912. aasta liinile ja kuna liin Omorfost EVRYCHOU-ni avati hiljem, pole selle liini jaamade vahekaugust selles loendis.

Raudteeliini sulgemine ja viimane aeg

Briti koloonia administratsioon tegi otsuse lõpetada raudteeliinid paranenud maismaatranspordi, vähenenud nõudluse järele raudteel ja majanduslikel põhjustel. Selle 1951. aastal tehtud otsusega on Küprose 48-aastane raudteereis lõppenud. Tema viimane lend lõppes Famagusta jaamas 31. detsembril 1951 kell 14 reisiga Nicosiast Famagusta.

Umbes 200 ettevõttes töötavat töötajat ja riigiteenistujat viidi poolametlikesse asutustesse.

Raudteeliin täna

Pärast raudtee peatumist müüs Briti koloonia administratsioon kõik liinil olevad rööpad ja vedurid ning see müüdi hinnaga 65.626 XNUMX naela firmale Meyer Newman & Co. Sel põhjusel ei jää joone jälgedest ühtegi osa.

Güzelyurt, Nicosia ja Famagusta jaamahooned Põhja-Küprose piirides seisavad endiselt erinevates piirkondades teeninduses. EVRYCHOU jaam seevastu asub Küprose kontrolli all oleval territooriumil ja toimib ka muudel eesmärkidel. Ettevõtte kasutatud 12-st vedurist kaks; Vedur nr 1 asub Famagusta kinnistusosakonna aias ja vedur nr 2 asub Güzelyurti festivalipargis.

EVRYCHOU jaam

EVRYCHOU jaam, kus on ka vasekaevandused, on endiselt saadaval ka tänapäeval.

Küprose raudteekaart

Küprose raudteekaart

Selle slaidiseansi jaoks on vaja JavaScript.Ole esimene, kes kommenteerib

Yorumlar