Koronaviiruse meetmed vähendavad kasvuhoonegaaside heitkoguseid

koroonaviiruse meetmed vähendavad kasvuhoonegaaside heitkoguseid
koroonaviiruse meetmed vähendavad kasvuhoonegaaside heitkoguseid

Uue tüüpi koroonaviirus (Kovid-19), mis on ette nähtud piirangute piires võetud epideemiliste meetmete vastu, vähendas Türgis kasvuhoonegaaside heitkoguseid 17,4 protsenti.


Keskkonnaministeeriumi ja linnastumise ametnikelt saadud teabe kohaselt aitasid keskkonna kaitsmisele ja kliimamuutuste vastasele võitlusele, samuti õhukvaliteedi paranemisele kaasa koronaviiruse epideemia vastu võetud meetmed, mis mõjutasid riikide majandusarengut negatiivselt ja maksavad tuhandeid inimelusid.

Kovid-19 vastase võitluse raames võetud meetmed vähendasid nõudlust söe ja nafta järele. Sellest tulenevalt vähenes kivisöe nõudlus esimeses kvartalis 8 protsenti ja ülemaailmne nafnanõudlus esimeses kvartalis umbes 5 protsenti.

Koronaviiruse vastase võitluse raames vähendati ka reisipiiranguid, piire ja töökohti sulgevaid meetmeid, isiklike sõidukite kasutamist ja lennureise.

Globaalse majandustegevuse piirangud on viinud transpordis kasutatava kütuse olulise vähenemiseni. Kui tuumaelektrijaamade tootmine vähenes märkimisväärselt, eriti Euroopas ja USA-s, siis maagaasi nõudlus vähenes eelmise aastaga võrreldes umbes 2 protsenti.

1,5-protsendilise vähendusega globaalne aastane energiataotlus

Koronaviiruse vastu võetud meetmete ja piirangute tõttu on nädalane energiavajadus vähenenud Hiinas 15 protsenti, Euroopas 17 protsenti ja Indias, kus on täielik karantiin, 30 protsenti.

Kõigis riikides kehtinud piirangutega vähenes aastane ülemaailmne energianõudlus umbes 1,5 protsenti. See langus oli aasta esimeses kvartalis eelmise aastaga võrreldes 3,8 protsenti.

Kasvuhoonegaaside heitkogused vähenesid järsult ka fossiilkütuste piiratud kasutamise tõttu reisipiirangute ja muude piirangute tõttu kogu maailmas.

Kasvuhoonegaaside heitkogused hakkasid pandeemia tõttu vähenema alates 2019. aasta algusest, võrreldes 2020. aastaga. Päevane kasvuhoonegaaside heitkoguste vähendamise määr, mis oli 6. jaanuaril 2020 kogu maailmas 0,1, jõudis 7. aprilliks 2020 17,3 protsendini.

Türgis oli 21. jaanuaril 2020 0,8 protsenti (st 9,510 30 tonni süsinikdioksiidi), mis kajastab kasvuhoonegaaside heitkoguste vähenemist, 2020. aprillil 17,4 oli see näitaja 210 protsenti (st 429 tonni süsinikdioksiidi).Ole esimene, kes kommenteerib

Yorumlar