Mis on Kuvayi Milliye? Kes hunt?

Kuvâ-yi Milliye on nimi rahvuslikule vastupanuorganisatsioonile, mis sündis neil päevil, kui Anatoolia okupeerisid Kreeka, Suurbritannia, Prantsusmaa, Itaalia ja Armeenia väed ning rasketes tingimustes kehtestati Mudrose vaherahu, kui Ottomani armee relvad võeti ja levitati erinevates piirkondades. Kuvâ-yi Milliye on Vabadussõja esimene kaitsealane asutamine.

ajalugu


Kuvâ-yi Milliye arv varieerus Lääne-Anatoolias kuni 1919. aasta lõpuni 6.500–7.500 vahel. 1920. aasta keskpaigaks jõudis see arv hinnanguliselt umbes 15.000 19 inimeseni. Rahvusjõudude esimene säde (esimene relvastatud vastupanu) algas lõunarindel Dörtyolis 1918. detsembril XNUMX prantslaste vastu. Selle kõige olulisem põhjus on see, et prantslased jagasid lõunarindel armeenlasi okupatsioonis.

Teine tõhus relvastatud vastupanuliikumine (esimene organiseeritud rahvuslike jõudude liikumine) pärast Izmiri okupeerimist; Mõned natsionalistlikud ja patriootlikud ohvitserid korraldasid Egeuse mere piirkonnas rahvuslike jõudude natsionalistlikku ja patriootlikku liikumist. Lääne-Anatoolia rahvuslike jõudude väed võitlesid Kreeka vägede vastu tabamuse ja jooksu taktikaga kuni regulaararmee loomiseni. Lõunarindel (Adana, Maraş, Antep ja Urfa) pidasid Vabadussõda regulaarsed ja distsiplineeritud Kuvâ-yi Milliye üksused. Üks esimestest loodi Ulukışlas tegutsev Kuvâ-yi Milliye, kellele pihustati seda sisemist punkti, kuhu prantslased Tauruse mägede taha jõudsid, lühikese aja jooksul. Tema tööd dokumenteeriv otsuste raamat on jõudnud täna M. Ali Ereni jõupingutustega.

Kohalike tsiviilorganisatsioonide ja jõukudena esile kerkinud Kuva-yi Milliye viis tavaliste armeedest koosnevate pealetungivate jõudude vastu sisse sissisõja, nagu seda tänapäeval nimetatakse. Kuigi esimesi vastupanuüritusi nähti prantslaste vastu Kagu-Anatoolia piirkonnas, algas organiseeritud vastupanu Egeuse mere piirkonnas Kuvâ-yi Milliye nime all pärast İzmiri vaenulikku vallutamist ja levis iseseisvate kohalike organisatsioonidena. Hiljem ühendati piirkondlikud organisatsioonid Türgi Suure Rahvusassamblee asutamisega ja muudeti İnönü esimese lahingu ajal regulaararmeeks.

Rahvuslike jõudude üks peamisi eesmärke oli kehtestada Türgi rahva õigus elada oma lipu all ja iseseisvus, aktsepteerimata ühegi riigi või rahva suveräänsust.

Mustafa Kemal Pasha selgitab rahvuslike jõudude asutamist järgmiselt: "Valitsuse asukoht oli vägivaldses vaenlaste ringis. Oli poliitiline ja sõjaline ring. Sellises ringis käskisid nad kodumaad kaitsta ning rahva ja riigi iseseisvust kaitsta. Sel viisil tehtud korraldustega ei saanud riik ja rahva tööriistad täita oma põhikohustusi. Nad ei saanud ka. Armee, kes esimesena neid vahendeid kaitses, ei olnud muidugi ka armee nime säilitades muidugi suuteline oma põhiülesannet täitma. Seetõttu on kodumaa kaitsmise ja kaitsmise põhiülesande täitmine rahvuse enda teha. Me nimetame seda rahvuslikeks jõududeks ... "

Rahvuslike jõudude moodustamise põhjused 

 • Ottomani impeeriumi lüüasaamine I maailmasõjast
 • Türgi armee vabastamine vastavalt Mondrose vaherahukokkuleppele.
 • Damat Ferid Pasha valitsus ei võta midagi muud ette kui kainuse propageerimine ja pealetungide pealtvaatajaks jäämine. 
 • Kreeklaste ja Kreeka julmuste poolt Izmiri okupeerimine. 
 • Liitlaste suurriikide sissetung Anatooliasse, mis jäi kaitsetuks, kohaldades ühepoolselt Mondrose vaherahu sätteid.
 • Okupeerijate tagakiusamine rahva ees.
 • Osmani valitsuse suutmatus kaitsta Türgi rahva elu ja vara.
 • Rahvuslik ja patriootlik inimeste teadvus.
 • Inimeste soov saavutada oma riiki kaitstes oma iseseisvus, lipp, suveräänsus ja vabadus.
 • Inimeste soov elada vabalt.

Eelised ja omadused 

 • Neist sai esimene rahvusliku võitluse relvastatud jõud.
 • Need on piirkondlikud liikumised, mis algasid pärast Mondrose vaherahulepingu sõlmimist Anatoolia okupeerimisega.
 • Kuvâ-yi Milliye vägede suhted olid madalad ja nad üritasid oma piirkondi päästa. Need pole ühendatud ühe keskusega.
 • Selles liikumises osalesid ka Mondrose vaherahu poolt demobiliseeritud sõdurid.
 • See tekitas okupatsioonivõimudele kahju.
 • See on säästnud aega armee jaoks.
 • See oli okupatsiooni all olnud inimeste viimane lootus.

Selle purunemise põhjused 

 • Ei tunne sõjatehnikat piisavalt hästi, võitleb hajusalt ja ebakorrapäraselt.
 • Neil puudub jõud regulaarsete vaenlaste armeede peatamiseks.
 • Nende võimetus kutseala kindlasti lõpetada.
 • Karistada neid, keda nad süüdi peavad, õigusriigi põhimõtte rikkumisega.
 • Soov päästa Anatoolia sissetungide eest.

Tavaväele ülemineku ajal mässasid mõned rahvuslikud jõud. Demirci Mehmet Efe ülestõus suruti maha enne esimest İnönü lahingut ja Çerkez Ethem ülestõus pärast esimest İnönü sõda.


sohbet

Ole esimene, kes kommenteerib

Yorumlar

Seotud artiklid ja reklaamid