Austraalia lükkas tagasi ÜRO piinamise tõkestamise missiooni vanglakülastuse

Austraalia lükkas tagasi ÜRO piinamisvastase missiooni penitentsikülastuse
Austraalia lükkas tagasi ÜRO piinamise tõkestamise missiooni vanglakülastuse

ÜRO veebilehel 23. oktoobril avaldatud uudiste kohaselt katkestati koostöö puudumise tõttu ÜRO piinamisvastase delegatsiooni visiit Austraaliasse. Kui ÜRO delegatsioon taotles vanglate külastamist mitmes kohas, sealhulgas Uus-Lõuna-Walesi osariigis, siis Austraalia poliitikud keeldusid visiidist riikliku suveräänsuse tõttu.

Austraalia suurima osariigi Uus-Lõuna-Walesi kuberner Dominic Perrottet kaitses ÜRO piinamise tõkestamise allkomitee visiiditaotluse tagasilükkamist, samas kui põlisrahvaste vanglate juhtimistase on kõrge ja Austraalia on suveräänne riik.

ÜRO piinamise tõkestamise allkomitee juhtis pühapäevases avalduses tähelepanu asjaolule, et tema visiit Uus-Lõuna-Walesi kodusesse kinnipidamiskeskusesse blokeeriti, millega rikuti piinamise vältimise fakultatiivse protokolli kohustusi.

ÜRO delegatsioonil keelati külastada ka Queenslandi osariigi vanglaid ning ta oli sunnitud oma 27. oktoobrini kestnud visiidi peatama 23. oktoobril.

Delegatsioon teatas, et nad ei jõudnud soovitud teabe ja dokumentidega ning Austraalia ei täitnud oma kohustusi.

Vastavalt piinamise vältimise fakultatiivsele protokollile, mille osaline on Austraalia, on ÜRO piinamise tõkestamise allkomiteel õigus külastada vanglaid, politsei peakortereid ja kinnipidamiskeskusi, teavitamata sellest iga osalisriiki.

Austraalia valitsusega seotud uurimisagentuur avaldas selle aasta alguses kaks aruannet, milles väidetakse, et põlisrahvaste kõrge vangistamise määra taga riigis on rassism ja diskrimineerimine politsei poolt seaduse järgimisel.

Teadaolevalt on Austraaliast 3,3 protsenti moodustavate põlisrahvaste osatähtsus kinnipeetavate hulgas 29 protsenti. See näitaja ulatub Austraalia põhjaosas 84 protsendini. Viimase 30 aasta jooksul on kinnipidamisel surnud vähemalt 474 põliselanikku.

Märkides, et see peegeldab tõsist inimõiguste probleemi Austraalias, Hiina välisministeerium SözcüSU Zhao Lijian märkis, et Austraalia, kes loob endale inimõiguste kaitsmisel pretsedendi, peaks oma teateid põhjalikult uurima ja oma probleemid ise lahendama.

Sarnased reklaamid

Ole esimene, kes kommenteerib

Yorumlar