Kas Düzce maavärin käivitab eeldatava Istanbuli maavärina?

Kas Duzce maavärin vallandab eeldatava Istanbuli maavärina?
Kas Düzce maavärin käivitab eeldatava Istanbuli maavärina?

Düzce Gölyaka linnaosas toimunud 5,9-magnituudine maavärin oli tunda laias piirkonnas kuni Istanbuli, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bileciki, Bursa ja İzmirini. Pärast Düzce maavärinat kerkis pähe küsimus, kas maavärin vallandab suure Istanbuli maavärina. Eksperdid hoiatasid pärast Düzces toimunud maavärinat.

Kell 04.08 tekitas paanikat 5,9-magnituudine maavärin, mille epitsenter oli Düzce Gölyaka linnaosas. Pärast maavärinat tegid maavärinaeksperdid üksteise järel avaldusi.

KAS SEE VALDAB SUURE MAAVÄRINA?

ITU õppejõud prof. Dr. Ziyadin Çakır väitis, et Düzce maavärin ei põhjusta eeldatavat suurt Istanbuli maavärinat ja ütles: "Kui see oleks Istanbuli maavärina vallandanud, oleks sellel kohe pärast maavärinat mõju. Maavärina koht on kaugel," ütles ta.

Çakır jätkas oma selgitusi maavärina kohta järgmiselt: Musta mere väljapääsu juures oli katkematu tükk. Tõenäoliselt on see osa katki. Rõõmustav on aga see, et seni pole surmajuhtumeid teatatud. See piirkond on maavärinate poolest äärmiselt halb koht. See on sügavtäiteala, looduslik täiteala, tasane ala.

Gölyakas ja ümberkaudsetes külades on suur hävimise tõenäosus. Järeltõukeid tuleb, aga suuremat maavärinat ma ei usu. Soovitan meie kodanikel mitte viibida kahjustatud hoonetes. Järeltõuked võivad põhjustada hoonete kokkuvarisemise.

Arvan, et kahju tuleb, sest Düzces ja seda ümbritsevates külades on maapind suurenenud. Loodan, et inimohvreid pole. Tunneme nii piirkonna ehituskonstruktsioone kui ka maapinda. Kivise korruse hoonetega ei juhtu midagi.Kuna looduslik täiteaine ehk kruus ja liivaga kaetud jõekaldad on sel viisil täidetud, tundub siin 6-magnituudine maavärin nagu 7. Seetõttu teeb see rohkem kahju.

"VÕIB KESTADA VÄHEMALT 1 NÄDAL 10 PÄEVA"

Yıldızi tehnikaülikooli õppejõud prof. Dr. Sukru Ersoy kasutas järgmisi väiteid:

See võib kesta vähemalt 1 nädal kuni 10 päeva. Selleks tuleb valmis olla. Tunne ja häving ei ole sama asi. Seni pole ühtegi negatiivset uudist. Kui seda pärast seda ei juhtu, oleme võib-olla sellest üle saanud. See ei tähenda, et saaksime maavärina tegelikkusest lahti saada. See ei ole eeldatav Istanbuli maavärina eelkäija. Ootame Marmaras maavärinat magnituudiga 7. Edasi ida poole.

“ESIMEST KORDA, KUI MA NÄIN”

Geoloogiainsener Şerif Barış tegi maavärina kohta järgmised avaldused: See oli üllatus, sest see oli koht, mida me kunagi ei oodanud. Magnituudid 5.9-6 on üsna rahutu. Arvan, et linnades ja alevites kahju ei teki, külades võib kahju olla. Sealses maavärinas pidid rikkejooned pinge maha kandma. See on tõesti esimene kord, kui ma pärast kahte suurt maavärinat näen nii keskmise suurusega maavärinat. Türgi on Alpide ja maavärinate vööndis, seega peame alati käituma nii, nagu toimuks maavärin, ja me peame olema valmis. Tõenäoliselt oli see tingitud madalatest maavärinatest.

"ME EI OOTATA PIIRKONNAS SUURT MAAvärinat"

İTÜ õppejõud Okan Tüysüz rääkis maavärinast nii: 17. augustil ja 12. novembril kogesime kahte suurt maavärinat. Eriti 17. augustil jõudis see Gölyaka lähistele, mida me nimetame Karadere rikkeks ja sealt murdus kuni Marmarani välja. Eeldati, et idas ja läänes toimub kaks maavärinat.

Tänane maavärin 5.9 on maavärin, mis toimus 17. augustil puhkenud rikke tipus. See on üsna madal maavärin. Muidugi on madalus see tegur, mis paneb maavärina pinnale intensiivselt mõjuma. 6 on laastav maavärin. Arvestades, et pinnas ei ole hea, on piirkonnas oodata kahju. Inimkaotusi ega märkimisväärset kahju õnneks ei mainita.

Maavärin, mida võib pidada üllatuseks. Ennustati, et sellise magnituudiga maavärinat ei toimu. 17. augustil toimunud maavärina idapoolseim osa purunes.

Seda võib pidada vallandatud maavärinaks. Me ei oota piirkonnas suuremat maavärinat. 6 suurt maavärinat. Kui mäletate, siis Istanbul oli Düzce maavärina ajal väga raputatud. Arvestades madalust, halba pinnast ja maavärina tugevust, on see tõenäoliselt tunda paljudes provintsides.

“ME EHITAME NEILE MAADELE HOONEID”

Marmara ülikooli õppejõud prof. Dr. Cemalettin Şahin kasutas maavärina kohta järgmisi väiteid: 5.9 maavärin ei ole suur maavärin. See ei hävita hooneid. Kui meie hooned kukuvad 5.9-ga kokku, peaksime seda küsima. AFAD viis viimastel päevadel läbi õppuse. Need on väga olulised. Sellistel juhtudel tekivad tavaliselt vigastused, näiteks esemete kukkumine, ärajooksmine, kõrguselt hüppamine.

Piirkond, mida me nimetame Düzce tasandikuks, koosneb loopealsest. Nendele maadele ehitame ka hooneid. Istume pehmel maa peal. Peame selles geograafias maavärinatega elama harjuma. Oluline on olla ettevaatlik, ehitada tugevaid hooneid. Vastasel juhul ei toimu sellise tugevusega maavärinate korral hoonete hävimist.

Sarnased reklaamid

Ole esimene, kes kommenteerib

Yorumlar