Murat Sağman hindas majandusarengut GAGİADis

Murat Sagman hindas majandusarengut GAGIADis
Murat Sağman hindas majandusarengut GAGİADis

Gaziantep Young Businessmen Association (GAGİAD) võõrustas Sagam Strategy Consultingi asutajat Murat Sağmanit, kes juhib tähelepanu oma hinnangutega majanduse valdkonnas. Kommenteerides majandusandmetega Türgi ja maailmamajanduse hetkeolukorda ja tulevikku, vastas Sağman ka majandust puudutavatele küsimustele aktsiaturust valuutakursini, krüptorahaturust Türgi võimalusteni. GAGİADi juhatuse esimees Cihan Koçer ütles Gaziantep Grand hotellis peetud organisatsiooni “Majanduskohtumine Murat Sağmaniga” avamisel kõneldes, et nad püüavad pidevalt jälgida hetkeolukorda, et astuda kindlamaid samme tuleviku suunas.

Väljendades, et nad on selles kontekstis sõlminud lepinguid oluliste organisatsioonidega, ütles Koçer: „Oleme tunnistajaks olulistele arengutele ka majanduses. Koçer ütles, et jälgides arenguid teisest vaatenurgast ja tõdedes, et pandeemiaga alguse saanud majanduslik nõrkus jätkub koos globaalsete arengutega:

„Kaubaveokriisiga alanud protsess, muutused kauba- ja tooraineturgudel ning inflatsioonikeskkond muutsid rahastamise ligipääsu keeruliseks. Küll aga arvame, et meie riik on astunud samme lahenduse poole ning eeloleval perioodil luuakse optimistlikum keskkond. Eeldame, et lähitulevikus saavutame tõhusamaid tulemusi. Vaatamata kõigele on Gaziantep linn, mis läheb igal juhul sihtkohta. Gazi on linn, mis on jaanuarist oktoobrini jõudnud ekspordinumbrini 8 miljardit 696 miljonit dollarit. Eelmisel kuul eksportisime 959 miljonit dollarit. Teisisõnu oleme jõudnud selleni, et ekspordime keskmiselt 1 miljard dollarit kuus. GAGİADina toetame seda majanduslikku jätkusuutlikkust oma liikmetega tehtava tööga. Koos jätkame selle eduloo kirjutamist.

"Laiutage jalgu vastavalt oma tekile"

Ka koosolekul osalenud Gaziantepi Tööstuskoja juhatuse esimees Adnan Ünverdi soovitas noortele äriinimestele, et "kasulik on jalgu venitada teki järgi".

Ünverdi, kes soovib, et uue investeeringu tegemisel tehtaks hetkeliste arenduste asemel pikaajalisi plaane ja ennustusi, ütles:

«Meil riigina elasime läbi väga raskeid aegu. Samuti kohtusime täna ees seisva suurema inflatsiooniga. Kuid me ei andnud kunagi alla, me ei lõpetanud kunagi töötamist. Tegutsesime, mõeldes, et need protsessid mööduvad. Me ei mõelnud ainult tänasele, vaid ka tulevikule ja suunasime oma tööd. Seetõttu peame endasse uskuma, nägema raskustes võimalusi ja tegutsema.”

Mis saab kursist, kas tõus börsil jätkub?

Oma kõne alguses riigi- ja maailmamajanduse teemalise ettekande teinud Murat Sağman nentis, et kõige olulisem tegur, mis Türgi majandust elus hoiab, on erasektor, ning ütles, et moraali ja motivatsiooni leiab ta iga kord, kui sinna tuleb. Gaziantep, millel on selles mõttes tugev dünaamika. Selgitades, et Venemaa-Ukraina sõda muutis tegelikult kogu maailma tasakaalu, nentis Sağman, et see sõda ennustatakse veel mõnda aega ja rõhutas, et kõik riigid peaksid tegema oma ettevalmistusi vastavalt.

Sağman nentis, et sarnaseid sõdu ennustatakse maailmas 2023. aastal ja ütles: "Tundub, et 2023. aasta majanduslangus on kindel. Eriti esimesed 6 kuud tunduvad eriti rasked olevat. Näib, et maailma majandus peatub. Osalisi aeglustusi on juba näha. Ka Türgi on hakanud sisenema valimismajandusse. Seetõttu võivad haavatavused majanduses suureneda. ta ütles.

Euroopa ei tea, kuidas kriisi juhtida

Sağman ütles, et Euroopa majanduses on probleeme, öeldes: „2023. aasta esimene pool on Euroopa jaoks ilmselgelt problemaatiline. Teate, on aeglustumine, paralleelselt on ka inflatsioon. Ja Euroopa pole selliste olukordadega harjunud. Euroopa ei näinud pärast Teist maailmasõda inflatsiooni. Teisisõnu, nad ei ole kogenud inflatsiooni, nad ei tea, mida teha, kui majandus aeglustub. Tegelikult ei tea nad, kuidas kriisi juhtida nagu meie. Ausalt öeldes oleme üks riike, kes teevad seda maailmas kõige paremini.

Türgil on võimalusi

Sağman tõi välja, et Türgi on tegelikult riik, mis maailma arenguid silmas pidades kehastab võimalusi, ning ütles: „Jah, meil on probleeme. Venemaal on embargo, Hiinas on probleem Kuidas inimesed oma vajadusi näevad? Ta tuleb loomulikult siia, sest meil on geopoliitiline positsioon. Kuid meie positsioon on üks meie olemasolevatest võimalustest, mistõttu peame seda kasutades silma paistma. Loomulikult peame selleks lahendama vahetuskursi ja inflatsiooni küsimuse. Stabiilsus peab olema."

"Määrus ei plahvata"

Murat Sağman vastas küsimusele valuutakursside kõikumise kohta järgmiselt: „Tegelikult võib öelda, et vahetuskurssides on stabiilsus juba mõnda aega saavutatud. Olukorda, kus vahetuskurss plahvatab, ei teki. Vähemalt mitte enne valimisi. See võib teatud stabiilsusega järk-järgult tõusta 18-st, kuid see ei plahvata. Plahvatusolukorrad tekitavad inimestes ka paanikat. Mõne inimese ütluste kohaselt tuleb tõsine raha ja dollar kukub 15 liirile, aga sellist asja ma kindlasti ei oota. Kui midagi sellist juhtub, teete töösturi ära. Keegi, eriti riik, ei taha seda.

"Seal on inflatsiooni eest kaitstud aktsiaturg"

Tähelepanu, et Türgi aktsiaturg on viimastel aastatel kodumaiste investorite huvides jõudnud kiiresse tõusutrendi, jätkas Sağman oma kõnet järgmiselt: Miks aktsiaturg tõuseb, sest inflatsiooni tõttu tõusevad ettevõtte väärtused ja kasum kasvab. Tegelikult on olemas inflatsiooni eest kaitstud aktsiaturg, see on uue aktsiaturu nimi. Teisisõnu, inimesed ostavad börsilt, et vältida inflatsiooni. Tundub, et börsil läheb tuleval perioodil veelgi rohkem. Raha sissevool on juba tohutult suur.

Krüptovaluutaturu tugi

Murat Sağman andis krüptorahaturgude kohta ka järgmised hinnangud: „Ma ei maganud temaga täielikult krüpto teemal, ma ei öelnud, et oi, see mull. Olen alati seisnud keskel.Maailm muutub koos tehnoloogiaga. Ma ei taganenud selles muudatuses. Praegu on turul umbes 11 tuhat krüpto, millest 10 tuhat on prügi, see on kindel. Arvan, et see jääb meie ellu ka edaspidi. Kas midagi läheb tuhandelt 60 tuhandeni? Krüptorahal on ootus, krüpto tõuseb taas taevasse 50-60 tuhandeni. Ma ei oota midagi sellist. Ma arvan, et see käib nii. See võib isegi langeda."

President Cihan Koçer tänas kohtumise lõpus Murat Sağmani ning andis üle tema nimele GAGİADi mälestusmetsa istutatud autahvli ja puude istutustunnistuse.

Sarnased reklaamid

Ole esimene, kes kommenteerib

Yorumlar