9 viisi tehnilise toe pettuste ärahoidmiseks

Kuidas vältida tehnilise toe pettust
9 viisi tehnilise toe pettuste ärahoidmiseks

Digiturvafirma ESET pani kirja üheksa asja, millele kasutajad peaksid tähelepanu pöörama, et mitte petta saada. Kuidas tehnilise toe pettusi märgata ja ära hoida?

FBI andmetel teatas umbes 2021 24 inimest ainuüksi USA-s, et kaotas 348. aastal tehnilise toe pettuste tõttu 137 miljonit dollarit. See tähendab XNUMX-protsendilist kasvu võrreldes aasta varasemaga. Samuti, kuna paljud ohvrid ei soovi avaldada, et neid peteti, on juhtunu tegelik ulatus teadaolevatest arvudest palju suurem.

Teisest Microsofti 2021. aastal läbiviidud uuringust selgub, et kolm viiendikku ülemaailmsetest tarbijatest on viimase 12 kuu jooksul sellise pettusega kokku puutunud ja iga kuues tarbija on jätkuvalt pettuse all, kaotades sageli selle käigus raha.

Ohver saab seadusliku välimusega domeenilt meili hoiatusega, et mitmesaja dollari eest tehnilist teenust (näiteks garantiid) uuendatakse peagi ja automaatselt. Ostjal palutakse võtta ühendust loetletud telefoninumbri või e-posti aadressiga, kui ta ei soovi maksta. Ohver helistab petturitele, et nõuda selgitust/raha tagastamist. Pettur veenab ohvrit alla laadima kaugtöölauaprotokolli (RDP) tarkvara, et pääseda ligi kasutaja seadmele, saada tehnilist abi ja töödelda raha tagasi. Pettur väidab, et on raha tagastanud ja palub kasutajal pangarakendusse sisse logida, et kontrollida, kas tehing õnnestus. Nii saab ohunäitleja ligipääsu sellele kontole. Pettur külmutab ohvri ekraani pärast internetipangakontole sisenemist või näitab kasutajale tühja ekraani, samal ajal kontolt raha üle kandes.

Teises FBI jagatud meetodis väidetakse, et petturid ei helista oma ohvritele turunduseesmärkidel esmase kontakti loomiseks, vaid saadavad neile tekstisõnumeid või e-kirju. Nad võivad tegutseda finants- ja pangandusasutuste, kommunaalettevõtete ja isegi virtuaalsete valuutavahetusettevõtete ning tehnoloogiaettevõtete esindajatena. "Probleem", mida nad lahendama soovivad, ei pruugi olla litsentsi või garantii uuendamine, vaid ohustatud e-posti või pangakonto või isegi arvutiviirus.

Petturid võivad ohvrit veenda, et tema finantskonto on ohustatud ja tal on vaja oma säästud mujale kanda. Nad saavad oma seadmeid kaugjuhtida, kasutades samu RDP tööriistu. Nad saavad avada virtuaalse valuuta kontosid, et kanda ohvri pangakontolt raha.

Kuidas tehnilise toe pettusi märgata ja ära hoida?

  • Ärge vastake otse rämpspostile ega helistage saadetud numbritele – kahtluse korral helistage otse vastavasse ettevõttesse ja kontrollige.
  • Kui arvutiekraanile ilmub hüpikaken või veateade koos telefoninumbriga, hoiduge soovist sellele numbrile helistada.
  • Kui keegi helistab teile ja ütleb, et teie arvutiga on probleem, katkestage kõne.
  • Ärge andke kaugarvutile juurdepääsu kellelegi, keda te isiklikult ei tunne, sealhulgas helistajatele.
  • Ärge jagage oma paroole kellegagi.
  • Ärge logige oma arvutile kaugjuurdepääsu ajal panga- või finantskontodele sisse.
  • Pidage meeles, et petturid sunnivad oma ohvreid alati paanikasse, sundides neid tegema rutakaid otsuseid. Olge selle suhtes ettevaatlik ja proovige jääda rahulikuks.
  • Kui olete mures pettuse pärast, jälgige hoolikalt oma pangakonto tehinguid.
  • Kasutage kõigis oma seadmetes tuntud teenusepakkuja turvatarkvara.

Günceleme: 03/02/2023 11:10

Sarnased reklaamid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta vastus

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.


*