Värskete puu- ja köögiviljade eksport ületas 2 miljardit dollarit

Värskete puu- ja köögiviljade eksport ületas miljardi dollari piiri
Värskete puu- ja köögiviljade eksport ületas miljardi dollari piiri

Türgi värske puu- ja köögivilja eksport kasvas 2023. aasta jaanuarist augustini 16 protsenti, 1 miljardilt 764 miljonilt dollarilt 2 miljardile 50 miljonile dollarile. Värske puu- ja köögiviljasektor on saavutanud 8-kuuliste perioodide põhjal ajaloo kõrgeima ekspordinäitaja, märkis Egeuse mere Eksportijate Assotsiatsiooni koordinaatori asepresident ja Egeuse mere värskete puu- ja köögiviljade eksportijate assotsiatsiooni president Hayrettin Ucak, et selle edu tõi kaasa Türgi eksportijate jõupingutusi lisandväärtusega toodete eksportimisel.

Rõhutades, et nad on 2023. aastast kaks kolmandikku edukalt seljataha jätnud, ütles president Yavaş: „Meie valitsuse poolt välja kuulutatud perioodi 2024–26 hõlmavas keskpikas perspektiivis määrati meie ekspordieesmärgiks 2026. aasta lõpuks 302,2 miljardit dollarit. . "Värske puu- ja köögiviljasektorina on meie eesmärk jõuda 2026. aastal ekspordinumbrini 5 miljardit dollarit, kusjuures tootjad, kauplejad ja eksportijad tegutsevad koos ning kõik keti lülid annavad oma osa," ütles ta.

EKSPORT TROPHES TOMATEID

Kui analüüsiti 2023. aasta 8 kuu värske puuviljasektori eksporti tootepõhiselt, tõusis trofee ässaks tomat summaga 351 miljonit dollarit. Tomatid, mis näitasid 2022. aasta jaanuari-augusti perioodil 262 miljoni dollari suurust ekspordijõudlust, saavutasid ekspordi kasvutempo 34 protsenti.

Mandariinieksportijad, kes saavutasid 2022. aasta jaanuari-augusti perioodil 169 miljoni dollari suuruse ekspordiedu, suurendasid oma eksporti 2023 miljoni dollarini, kasvades 36. aasta samal perioodil 229 protsenti.

Edukas hooaeg kirsiekspordis jäi selja taha 2023. aastal. Kui Türgi saavutas 2022. aasta 8-kuulise perioodiga kirsiekspordi 134 miljoni dollari väärtuses, siis kirsieksportijad tõid 2023. aasta jaanuari-augusti perioodil 60-protsendilise ekspordi kasvuga Türki 214 miljonit dollarit välisvaluutat.

Kui paprika eksport kasvas 47 protsenti, 136 miljonilt dollarilt 200 miljonile dollarile, siis virsiku eksport jäi samaks, ulatudes 175 miljoni dollarini. Türgi teenis sidruni ekspordist välisvaluutas 164 miljonit dollarit ja õunte ekspordist 116 miljonit dollarit. Kui värsket aprikoosi eksporditi 58 miljoni dollari väärtuses, siis granaatõun ja kõrvits leidsid oma koha 53 parima toote hulgas, kumbki 10 miljonit dollarit.

Egeuse mere värskete puu- ja köögiviljade eksportijate assotsiatsiooni liikmed ekspordisid 2 miljonit dollarit Türgi 50 miljardi dollari väärtuses 202 miljoni dollari väärtuses värsket puu- ja köögivilja. Kui Egeuse mere piirkonna ekspordi tipus olid tomatid 51 miljoni dollariga, siis kirsside eksport oli 49 miljonit dollarit. Kui Egeuse mere piirkonnast pärit värskete puu- ja köögiviljade ekspordis oli mandariin kolmandal kohal, siis mandariinide ekspordist saadi 11,4 miljonit dollarit valuutatulu.

VENEMAA, SAKSAMAA JA RUMEENIA ON KÕIGE EKSPORDITAVAD RIIGID

Kui Venemaa oli 2 miljoni dollari suuruse osakaaluga värske puu- ja köögiviljasektori 50 miljardi 588 miljoni dollari suurusest ekspordist ülekaalukalt enim eksporditud riik, siis Saksamaa suurendas oma eksporti 42 miljonilt dollarilt 170 miljonile dollarile, kasvades 241 protsenti. ekspordis ja säilitas oma positsiooni tipppartnerina. Kui Türgi eksportis 2022. aasta jaanuari-augusti perioodil Rumeeniasse värskeid puu- ja köögivilju 136 miljoni dollari väärtuses, siis värske puu- ja köögivilja eksport Rumeeniasse kasvas 2023. aasta samal perioodil 46 protsenti, ulatudes 196 miljoni dollarini.

📩 17/09/2023 11:03