Kus on Çifte Minareli Madrasa? Ajaloolised ja arhitektuurilised omadused

Kus asub topelt minarett madrasah, ajaloolised ja arhitektuurilised omadused
Foto: wikipedia

Kaksik Minarett Madrasah (Madrasah Hatuniye), asub Türgis Erzurumis. See kuulub Seljuki perioodi. See ajaloomälestis on säilinud tänapäevani ja sellest on saanud Erzurumi provintsi sümbol, kus see asub. Seda külastavad igal aastal tuhanded kohalikud ja välisturistid.

ajalooline


See ajalooline hoone, mille 1253. aastal ehitas Anatoolia Seljuki sultani sultan Alaeddin Keykubad I. Hüdâvent Hatun, on üks Anatoolia suurimaid meistriteoseid. Seda nimetatakse Hüdâvent Hatuni tõttu ka "Hatuniye Madrasa".

asukoht

Erzurumi kesklinnas; See asub Erzurum Ulu mošee vastas, Erzurumi lossi ja kellatorni poole.

Arhitektuurilised omadused

Selle kuppel on suurim Erzurumi kuplitest. Kahekordne, 26 meetri kõrguste värvikirevate plaatidega kaunistatud minarett on saanud selle ajaloolise teose nime. Sellel on sisehoov, 2 korrust, 4 iwanit, 37 tuba ja mošee. See on ehitatud alale 1.824 m² (38m x 48 m). See on Anatoolia suurim avatud õuega madrasade näide. Põhja fassaadil asuv portaal on terviklik kunstiteos. Taçkapı asemel on purskkaevude nišid ja kaks poolikut ümmargust tagumikku. Märkimisväärsed on ka 16-st lainepapist türkiissinise värviga plaaditud inkrusteeritud tellistest valmistatud minaretide nimekirjad. Krooni mõlemalt küljelt tõusevad silindrilised minaretid on kaunistatud telliskivi ja mosaiikplaatidega. Plaatidega kaunistatud minarettidele oli graveeritud ka “Allah”, “Muhammed” ja “esimese nelja kaliifi” nimed. Fassaadi kõige dekoratiivsem osa on taimeuksed, mis keeravad võra ukse, paksude kustutatavate paneelide motiivid “draakon”, “elutruu” ja “kotkas”. Krooniuksest paremal ja vasakul on kahepoolsed reljeefid. Paremal on kahe otsaga kotkalaud. Geomeetrilised kaunistused, mis tähistavad Double Minaret Madrasa arhitektuuri esimest eripära; Enamasti paikneb see siseõuel asuvate sammaste korpuste peal, tudengitubade ukseavadel, ivanide esifassaadidel. Krooniuksel, hoovide sambaid ühendavate kaarte pindadel ja kupli sisemuses on vegetatiivsed kaunistused. Valminud elupuu ja kotkamotiive välisküljel peetakse pigem vapiks kui väge ja surematust Kesk-Aasias, Türgi veendumusteks. Hoovi saab siseneda Taçkapı kaudu. Esimesel korrusel on üheksateist tuba ja teisel korrusel kaheksateist tuba. Hoov 26 × 10 m. Seda ümbritsevad neljas suunas portikad. On arusaadav, et sissekäigust läänes asuvat ruudukujulist tuba kasutati mošeena. Esimese korruse verandad istuvad paksudele sammastele. Enamikul sammastest on silindriline korpus ja neljal on kaheksanurkne keha. Toad on kaetud hällvõlvidega. Madrasa teine ​​korrus kujundati nelja iseseisva rühmana nelja ivana vahel. Teisele sektsioonile pole võimalik liikuda ilma teisele korrusele alla minemata. Teise korruse ruumid (ruumid) on ristkülikukujulised, täpselt nagu alumisel korrusel. See on valmistatud killustikust ja kaetud hälliga. Alumise korruse uste ülemise osa erinevat kuju ülemise korruse ustest ei leia.

hävitamine

Eriti madrasa ja kupli sissepääsuväravad, mis asuvad sisemuses; Madrasah arhitektuuri olulised ja väärtuslikud tükid eemaldasid venelased Erzurumi vene okupatsiooni ajal ja viisid Venemaale. Töö kahjustamise ulatuse näitajaks on eriti madrasahi ülemise korruse sissepääsuukse hävitamine külgseintel. Lisaks sellele eemaldati Kümbeti ülemise korruse sektsioonis (selles jaotises on nurgad iga perioodi juhtide mirabist, kõigil neist on nurgad), laest eemaldati üsna suurtest ja pikkadest omavahel ühendatud kõvast marmorist valmistatud kett. Ainult päris alguses lae külge kinnitatud rõngas on paigas. Plaatide ja nikerdatud kivimotiive eksponeeritakse Leningradi muuseumis.

remont

Seda meistriteost, mis ehitati umbes kaheksa sajandit tagasi, remontis varasematel perioodidel ulatuslikult Ottomani sultan Murat IV. Seda ajaloomälestist mõjutavad osaliselt negatiivselt nii maavärinad kui ka muud piirkonna negatiivsed looduslikud tingimused. Seoses osalise libisemise ja pinna kulumisega hiljuti; 2011. aastal valitsuse osalusega alustatud põhjalikud taastamistööd jätkuvad alates 2015. aastast.sohbet

Ole esimene, kes kommenteerib

Yorumlar